مقالات این مجله با دسترسی آزاد توسط دانشگاه علوم پزشکی اردبیل تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
زمینه و هدف: غلظت زیاد نیترات و نیتریت در غذا با افزایش خطر سرطانهای معده و روده در افراد بزرگسال و بیماری متهموگلوبینمی در افراد خردسال همراه است. حدود 80 درصد از نیتراتی که وارد بدن میشود از طریق سبزیها و میوهها است. لذا این مطالعه با هدف تعیین غلظت نیترات در سبزیها و میوههای مصرفی شهروندان اردبیل و مقایسه آن با حدود مجاز انجام شد.
روش کار: مطالعه از نوع مقطعی بوده و نمونههای میوه و سبزی از ده میوه فروشی در نقاط مختلف شهر اردبیل در ماههای مهر و آبان سال 1388جمعآوری شدند. نمونه ها در دو نوبت با آب شیر و آب مقطر شسته شده، خرد شدند، در حرارت 55 درجه سانتیگراد خشک شده و درصد رطوبت آنها تعیین گردید. نمونهها در دو مرحله به وسیله آسیاب معمولی و آسیاب توپی پودر شدند. برای تهیه عصاره محلول 025/0 مولار سولفات آلومینیوم به نمونهها اضافه شده و صاف شدند. اندازهگیری نیترات در عصارهها با دستگاه آیون سلکتیو و با الکترود اختصاصی انجام شد. برای بررسی امکان کاهش نیترات ورودی به بدن از طریق کندن پوست برای برخی میوهها و سبزیها میزان نیترات نمونههای پوست و گوشت بطور جداگانه اندازهگیری شد. برای تعیین میانگین و انحراف معیار غلظت نیترات در نمونهها و گروهبندی میوهها و سبزیها بر اساس میزان نیترات آنها از آزمون دانکن در سطح 5 درصد و نرم افزار SPSS استفاده گردید.
یافتهها: غلظت نیترات در سبزی های برگی بیش از سبزیهای غدهای و ریشهای میباشد. میوهها از نظر میزان نیترات نسبت به سبزیها در حد پایینی قرار دارند. بیشترین غلظت نیترات در بین نمونههای آزمایش شده در برگ پیازچه، کلم بنفش و اسفناج به ترتیب با 8/1555 ، 8/1394 و 1021 میلیگرم بر کیلوگرم و کمترین میزان آن در سیب قرمز و زرد به ترتیب 7/29 و 9/29 میلیگرم بر کیلوگرم مشاهده شد.
نتیجهگیری : غلظت نیترات در اغلب نمونههای میوه و سبزی کمتر از حد مجاز بود. با توجه به مقدار مصرف زیاد این سبزیها و تغییرات زیاد غلظت نیترات در آنها بررسی بیشتر و کنترل دائمی غلظت نیترات در آنها لازم میباشد.
Shahbazzadegan S, Hashemimajd K, Shahbazi B. Determination of Nitrate Concentration of Consumed Vegetables and Fruits in Ardabil. J Ardabil Univ Med Sci 2010; 10 (1) :38-47 URL: http://jarums.arums.ac.ir/article-1-233-fa.html
شهباززادگان سمیرا، هاشمی مجد کاظم، شهبازی بهزاد. اندازهگیری غلظت نیترات در سبزیها و میوههای عرضه شده در شهر اردبیل. مجله دانشگاه علوم پزشکی اردبیل. 1389; 10 (1) :38-47