نویده حق نواز، خانم فائزه اصغری، زینب ستاری، خانم منیره بابایی، توحید کاظمی،
دوره ۱۸، شماره ۴ - ( ۱۱-۱۳۹۶ )
چکیده
زمینه و هدف: سرطان سینه یکی از شایعترین سرطان ها در میان زنان در سراسر دنیا است، که یکی از داروهای مورد استفاده برای درمان آن، تاکسول میباشد. هدف از این مطالعه، بررسی تغییرات بیان mir-۱۲۴۶ و mir-۲۲۴ در چهار رده سلولی سرطان سینه پس از تیمار با تاکسول با هدف معرفی آنها به عنوان مارکر زیستی جهت پاسخدهی یا مقاومت به درمان بود.
روش کار: در این مطالعه آزمایشگاهی، چهار رده سلولی MCF-۷، MDA-MB-۲۳۱، SKBR-۳ و BT-۴۷۴ در محیط کشت RPMI۱۶۴۰ دارای FBS ۱۰% و آنتی بیوتیک کشت داده شده و سپس برای تعیین IC۵۰ تاکسول، آزمون MTT انجام گرفت. سپس، سلولها به مدت ۲۴ ساعت در معرض غلظت IC۵۰ تاکسول قرار گرفته و پس از این مدت، RNA استخراج و cDNA سنتز گردید. تغییر در الگوی بیان mir-۱۲۴۶ و mir-۲۲۴ با استفاده از qRT- PCR بصورت کمی بررسی شد.
یافته ها: پس از تیمار با تاکسول، mir-۱۲۴۶ در دو سلول دارای بیان بالای HER-۲ یعنی BT-۴۷۴ و SKBR-۳ بطور معنیدار افزایش (به ترتیب ۱۱۳ و ۱/۴ برابر) و در دو سلول دیگر فاقد بیان HER-۲ یعنی MCF-۷ و MDA-MB-۲۳۱ بطور معنیداری کاهش نشان داد (به ترتیب ۴۵/۵ و ۷/۷ برابر). mir-۲۲۴ تنها در دو سلول SKBR-۳ و MDA-MB-۲۳۱ بیان داشت، که آن هم پس از تیمار با تاکسول بطور معنیداری کاهش نشان داد (به ترتیب ۲/۱ و ۱۷/۲ برابر).
نتیجه گیری: بدلیل تفاوت در الگوی تغییر بیان mir-۱۲۴۶ در انواع سرطان سینه دارای بیان بالای HER-۲ و انواع دارای فاقد بیان آن به تیمار با تاکسول، این miRNA میتواند به عنوان یک مارکر زیستی برای پاسخدهی انواع سرطان سینه متفاوت از نظر بیان HER-۲ به شیمی درمانی با تاکسول مورد استفاده قرار گیرد.