|
|
|
|
جستجو در مقالات منتشر شده |
|
|
3 نتیجه برای کووید-19
داود صلاتی مومنی، حامد زندیان، حبیب ابراهیم پور، ولی نعمتی، دوره 21، شماره 2 - ( 4-1400 )
چکیده
زمینه و هدف: اصلی ترین عامل گرداننده بیمارستانها نیروهای انسانی هستند گستردگی و پیچیدگی مراکز آموزشی درمانی و ظهور بیماریهای نو پدید بحران زا مانند کووید-19، نیاز به مدیریت مؤثر را مضاعف ساخته است. در بحران کرونا که بیمارستانها در خط مقدم میباشند، برای مدیریت بهتر در شرایط بحرانی تدابیر خاصی لازم میباشد، لذا این تحقیق با اهداف شناخت عاملهای تأثیرگذار بر تقویت مدیریت در شرایط بحرانی و مهار بحران اجرا گردید.
روش کار: نوع مطالعه Mix Method یا روش تحقیق آمیخته بود که به بصورت دو مرحله ای اجرا گردید. مرحله اول بصورت اکتشافی، در این مرحله به صورت نمونه گیری تصادفی ساده تعداد 19 نفر از خبرگان دانشگاه به عنوان نمونه تحقیق و مرحله دوم بصورت کمی، تاییدی و پیمایشی، اجرا گردید. هر دو مراکز آموزشی- درمانی درگیرکووید-19 شهرستان اردبیل بعنوان نمونه تحقیق انتخاب شدند و از آنها تعداد 202 نفر به صورت تصادفی ساده به عنوان نمونه انتخاب و بهصورت پیمایشی با ابزار پرسشنامه جمعآوری اطلاعات گردیده و برای تحلیل توصیفی دادهها ضمن استفاده از نرمافزار SPSS برای تحلیل عاملی اکتشافی و توصیف داده ها، از نرمافزار LISREL نیز برای تحلیل عامل تائیدی وکشف همبستگی بین عاملها استفاده شد.
یافته ها: در این تحقیق برای تقویت مدیریت بحران 17 عامل در پنج بُعد شناسایی و مورد تأیید قرارگرفت که عبارتند از آموزش ایمنی، کنترل وخامت بحران، اعتماد به نیروی انسانی، حس آسیبپذیری، اهمیت به سلامت جسمانی و روحی، شفافیت، عدالت، مشارکت در تصمیم گیری، اعتماد به مدیر، صداقت درکار، پیش بینی نیازها، کارانه، پاداش، از بین بردن عوامل تنشزا، تحقق وعده های مدیر، عادی نهانگاری بحران، انسجام بین بخشی. ارتباط یا همبستگی عاملها با متغیرهای نهانی در حد بالایی به اثبات رسید.
نتیجه گیری: قبل از حادث شدن بحران کسب آمادگی از منظر مدیریت و پرورش نیروهای متعهد واقعی مخصوصاً مواقع بحرانی در مراکز درمانی با مد نظر قراردادن عاملهای یافت شده بسیار مهم و اساسی می باشد این نیروی انسانی میباشد که در خط مقدم، در مبارزه با بحران کرونا و درمان بیماران طلایه دار می باشد، لذا توجه به نیروی انسانی در قالب یافته های این تحقیق با عامل ها و ابعاد رهبری، اجتماعی انگیزشی، سازمانی و چابکی به منظور تربیت نیروهای با انرژی بالا بسیار ضروری میباشد.
توحید اکبروند، مالک میرهاشمی، سیمین بشر دوست، دوره 21، شماره 3 - ( 7-1400 )
چکیده
زمینه و هدف: اضطراب بیماری کووید-19 تهدیدی برای سلامت روان دانشجویان محسوب میشود و شناسایی عوامل روانشناختی مؤثر بر آن اهمیت خاصی دارد. پژوهش حاضر با هدف آزمون بررسی روابط ساختاری اضطراب بیماری کووید-19 بر اساس انعطافپذیری شناختی با نقش میانجی حمایت اجتماعی ادراک شده در دانشجویان انجام شد.
روش کار: در این تحقیق توصیفی- همبستگی بر اساس قاعده کامری و لی، تعداد 322 نفر از دانشجویان دانشگاه آزاد اسلامی تهران مرکز از طریق روش نمونهگیری تصادفی خوشهای بصورت آنلاین انتخاب شدند. برای جمعآوری دادهها از پرسشنامههای اضطراب کرونا ویروس، پرسشنامه انعطافپذیری شناختی و پرسشنامه حمایت اجتماعی ادراک شده استفاده شد. تحلیل دادهها با استفاده از مدلسازی معادلات ساختاری و بوسیله نرم افزارهای آماریspss-27 و AMOS-24 انجام شد.
یافته ها: مدل کلی پژوهش با دادههای تجربی برازش داشت (0/056=RMSEA). بین انعطاف پذیری شناختی (0/001=p، 0/262-=β) و حمایت اجتماعی (0/001=p، 0/516-β) با اضطراب بیماری کووید-19 ارتباط منفی و معناداری مشاهده شد. با استفاده از روش بوتاستراپ، نقش میانجی حمایت اجتماعی بین انعطافپذیری شناختی با اضطراب بیماری تایید شد 0/008=p، 0/338-).
نتیجه گیری: با توجه به ارتباط معکوس بین میزان اضطراب ناشی از همهگیری کووید-19 و انعطافپذیری شناختی و تایید نقش میانجی حمایت اجتماعی در دانشجویان، به نظر میرسد بهبود انعطاف پذیری روان شناختی و وجود تمهیدات حمایتی از طرف خانواده و اطرافیان در زمان همهگیری کرونا ویروس ضروری باشد.
زهرا یارمحمدی، مرتضی طاهری، خدیجه ایران دوست، مسعود میرمعزی، فاطمه میراخوری، دوره 21، شماره 3 - ( 7-1400 )
چکیده
زمینه و هدف: بیماری کووید-19 با شیوع گسترده در سال 2019 در سراسر دنیا و بهعنوان بزرگترین تهدیدکننده سلامتی طبق تعریف سازمان جهانی بهداشت بهویژه برای کودکان معرفی شده است. از طرف دیگر اختلالات تغذیه و دو این پاندمی از پیامدهای این بیماری نوظهور است. هدف از این تحقیق، بررسی اختلالات تغذیه و خواب کودکان فعال و غیرفعال در طول پاندمی کووید-19بود.
روشکار: از نمونهگیری خوشهای چندمرحلهای تصادفی در چهار منطقه جغرافیایی ایران (شمال، جنوب، غرب و شرق) در این پژوهش استفاده شد. سال انجام این مطالعه 1400 بوده که پرسشنامه ها از شهرهای در این مطالعه حجم نمونه 194 نفری بر اساس نرمافزار G-Power 3.1 با اطمینان ۹۵ درصد و توان آماری ۸۰ درصد، تعیین شد (ارزیابی از طریق شبکههای مجازی و پرسشنامه تحت وب). از پرسشنامه نگرش نسبت به تغذیه EAT-26، پرسشنامه عادات خواب کودک CSHQ و پرسشنامه بینالمللی سطح فعالیت بدنی IPAQ استفاده شد. جهت مقایسه دو گروه کودکان فعال و غیرفعال از آزمون یومن ویتنی و تی استیودنت استفاده شد. سطح خطا پنج درصد در نظر گرفته شد.
یافته ها: نتایج آزمون تی استیودنت نشان داد که در طول پاندمی کووید-19، گروه کودکان فعال ازنظر سطح فعالیت بدنی (مصرف انرژی) وضعیت بهتری در مقایسه با کودکان غیرفعال داشتند (0/001≥p). همینطور، نتایج آزمون یومن- ویتنی نشان داده شد دختران در مقایسه با پسران از اختلالات تغذیهای بیشتری برخوردار بودند (0/05≥p)، اما اختلاف معنیداری بین اختلال در خواب بین پسران و دختران در آزمون تی استودنت مشاهده نشد و همینطور نتایج آزمون یومن- ویتنی نشان از اختلالات معنیدار تغذیهای بین کودکان فعال و غیرفعال نداشت.
نتیجهگیری: به طور خلاصه میتوان بیان داشت که در دوران پاندمی کووید-19، تفاوتی در اختلالات تغذیهای و خواب کودکان فعال و غیرفعال مشاهده نشد، درحالیکه جنسیت با اختلالات تغذیهای کودکان در پاندمی کووید-19رابطه داشت و در دختران بیشتر از پسران بود. پیشنهاد میشود که والدین در قرنطینه خانگی به فعالیت بدنی و اختلالات تغذیهای کودکان دختر نگاه ویژهتری داشته باشند.
|
|
|
|
|
|