رضا خندقی ، هرمز آیرملو، رضا نبیئ، محمد علی آرامی ، پیام خماند،
دوره ۵، شماره ۴ - ( ۹-۱۳۸۴ )
زمینه و هدف: نوریت بینایی حاد یا التهاب عصب بینایی در تعداد قابل توجهی از موارد و به خصوص در زنان جوان، علامتی از مولتیپل اسکلروزیس و شروعی برای آن خواهد بود. پتانسیل برانگیخته بینایی VEP ( Visual Evoked Potential ) روشی غیر تهاجمی برای ارزیابی انتقال امواج عصبی از عصب بینایی است. هدف این بررسی پیگیری بیماران با نوریت اپتیک حاد و تغییرات VEP با گذشت زمان است.
روش کار: VEP در۳۰ بیمار با تشخیص نوریت بینایی حاد شامل ۲۵ زن (۳/۸۳%) و پنج مرد (۷/۱۶%) با میانگین سنی ۹ ± ۷۷/۲۸ سال بررسی شد. برای کلیه بیماران معاینات بالینی و MRI ( Magnetic Resonance Imaging ) مغزی انجام گرفت. بررسی ها در پایان ماه اول وششم تکرار شدند. یافته های حاصل به کمک برنامه نرم افزار آماری SPSS نسخه ۱۱ تجزیه و تحلیل شد.
یافته ها: معاینات بالینی در ۱۲ بیمار (۴۰%) یک اختلال دیگر نورولوژیک را نشان داد. در ۱۹ مورد (۳/۶۳%) MRI مغزی غیرطبیعی بود. میانگین تاخیر ظهور موج موسوم به ۱۰۰ p در کلیه موارد غیر طبیعی بود و تنها در هفت بیمار پس از شش ماه VEP به محدوه طبیعی رسید. برای ۱۵ بیمار (۵۰%) تشخیص قطعی و در چهار بیمار (۱۳%) تشخیص محتمل مولتیپل اسکلروز مطرح شد. دامنه موج ۱۰۰ p ارزش پیش آگهی دهنده برای بهبودی ضایعه عصب نداشت.
نتیجه گیری: ارزش پتانسیل برانگیخته بینایی در تشخیص ضایعات عصب اپتیک تایید می شود. بررسی حاضر نشان می دهد که حساسیت آن در حدود ۸۰% است و لازم است که از مقایسه دو چشم برای تشخیص اختلال استفاده شود. بررسی دقیق بیماران و درخواست MRI مغزی در اولین مراجعه و پیگیری های بعدی جهت تشخیص زود هنگام مولتیپل اسکلروز توصیه می شود.