زمینه و هدف: تحقیقات اخیر نشان داده که اکتینومایستهای آبزی میتوانند منبعی از فرآوردههای بیولوژیک جدید از جمله آنتیبیوتیکها و محصولات صنعتی به شمار آیند. هدف از این تحقیق، مطالعه اکتینومایستهای آبزی جداسازی شده از جنگلهای «حرا» در جنوب ایران و بررسی فعالیت ضد باکتریایی آنها علیه سویههای بیماریزای انسانی میباشد.
روش کار: در این مطالعه به طور تصادفی از 115 ایستگاه در سواحل جنگلهای «حرا» جنوب ایران نمونه برداری شد. پس از تهیه رقت و جداسازی کلنیهای اکتینومایست آبزی، در محیط نشاسته کازئین آگار خالص سازی شد. برای بررسی فعالیت ضدباکتریایی اکتینومایستهای آبزی جداسازی و خالص شده، از دو روش استاندارد چاهک گذاری و دیسک گذاری استفاده گردید.
یافتهها: اکتینومایست آبزی از 83 نمونه (%70) جداسازی شدند. از این میان 66 ایزوله (%80) دارای فعالیت ضدباکتریایی و 17 ایزوله (%20) قادر به مهار رشد باکتریهای بیماریزای انسانی نبودند. قطر هاله عدم رشد بین 11-4 میلی متر بود که بیشترین هاله مربوط به باسیلوس سرئوس بود (05/0 > p ).
نتیجهگیری: نتایج نشان داد اکتینومایستهای آبزی متنوع و مفید جهت تولید ترکیبات آنتیبیوتیکی جدید، به راحتی از جنگلهای «حرا» در جنوب ایران جداسازی میشوند. با توجه به مساحت زیاد این جنگلها در جنوب ایران، مقرون به صرفه بودن و جداسازی آسان اکتینومایستهای آبزی از این مناطق، میتواند به عنوان یک قطب مهم و جدید برای تحقیق و صنعت محسوب شود.