زمینه و هدف: بیماریهای مزمن، از قبیل سرطان و دیابت سالیانه موجب مرگ میلیونها نفر میشوند. درصد بالایی از این بیماران همزمان دچار مشکلات روانشناختی نیز هستند و همچنین حالات روحی و روانی این بیماران در بهبود و تسریع درمان تاثیر بسزایی دارد. این مطالعه با هدف بررسی و مقایسه سه متغیر روانشناختی خود پنداره، مکان کنترل و مکانیسمهای دفاعی در دو گروه از بیماران مبتلا به دیابت و افراد عادی انجام گرفت.
روش کار: روش مطالعه حاضر پس رویدادی بوده است و در این مطالعه ۸۰ نفر (۴۰ بیمار مبتلا به دیابت -۴۰ فرد سالم) به روش نمونه گیری در دسترس و همگن سازی انتخاب شده و با سه پرسشنامه استاندارد خودپنداره راجرز، مکانیسمهای دفاعی قمری و پرسشنامه مکان کنترل راتر، ارزیابی شدند. برای هر سه پرسشنامه اعتبار و پایایی مناسبی گزارش شده است. جهت تجزیه و تحلیل دادهها از روش تی استیودنت کای اسکویر و رگرسیون استفاده گردید.
یافتهها: از نظر خودپنداره و میزان استفاده از مکانیسمهای دفاعی بین دو گروه تفاوت معنی دار مثبت وجود داشت. اما دو گروه از نظر مکان کنترل تفاوت معنی داری نداشتند و بین مکان کنترل و مکانیسمهای دفاعی رابطه معنی دار و منفی بود ( ۰۰۵/۰> p ).
نتیجه گیری: با توجه به معناداری تفاوت بین دو گروه از بیماران و افراد سالم در متغیرهای روانشناختی بررسی شده لازم است مسائل و مشکلات روحی و روانی بیماران دیابتی مد نظر کادر بالینی قرار گیرد تا شاهد بهبود و ارتقاء سلامت روانی این گروه از بیماران باشیم.