|
|
|
|
جستجو در مقالات منتشر شده |
|
|
3 نتیجه برای خاک
هادی صادقی، اسلام مرادی اصل، مهدی محبعلی، صادق حضرتی، فتح اله عین اله زاده، ذبیح اله زارعی، دوره 12، شماره 2 - ( 3-1391 )
چکیده
زمینه و اهداف : مبارزه شیمیایی با ناقلین بیماری کالاآزار در مناطق آندمیک یکی از راههای اصلی کاهش بیماری بوده واز نظر حشره شناسی و سم شناسی سم فایکام یکی از سمومی است که برای از بین بردن ناقلین کالاآزار مناسب و جزو سموم بهداشتی می باشد . لذا با استفاده از فایکام با توجه به طول مدت ماندگاری در طبیعت می توان تا حد زیادی پشه خاکیها را از بین برد . روش کار: در این مطالعه توصیفی - مقطعی میزان تاثیر فایکام روی ناقلین مختلف بیماری کالاآزار در شهرستان مشکین شهر مورد بررسی قرار گرفت . ابتدا 2 روستای آلوده، بعنوان مورد و شاهد و 10 خانوار از هر روستا انتخاب و به میزان 1000 مترمربع از روستای مورد،با فایکام به نسبت 3 / 0 گرم بر مترمربع سمپاشی شد . سپس با استفاده از تله چسبان در فاصله های زمانی تعیین شده اقدام به وفورگیری و تشخیص گونه ها ( در هر 2 روستا ) گردید . یافته ها : 524 مورد پشه خاکی صید شده در این مطالعه شامل 5 / 70 % فلبوتوموس کاندیلاکی ، 5 % ف . پاپاتاسی ، 5 / 7 % ف . ماژور، 5 / 7 % ف . بالکانیکوس ، 5 / 9 % ف . لانجی داکتوس بودند . در اثر سمپاشی در روستای مورد،به ترتیب 3 – 15 - 30 - 45 - 60 - 75 و 90 روز بعد از سمپاشی در حدود 5 / 79 % - 5 / 69 %- 83 % - 90 % - 93 % - 100 % و 100 % پشه خاکی ها از بین رفتند. نتیجه گیری : با توجه به این مطالعه می توان گفت که سم فایکام با بقای 3 ماهه درطبیعت پوشش مناسبی از نظر فصلی برای جلوگیری از بیماری کالاآزار و از بین بردن پشه خاکیها دارد و به عنوان یک سم مناسب بهداشتی قبل از آغاز فصل فعالیت ناقلین می تواند در کل منطقه و کشور مورد استفاده قرار گیرد.
محمود محامی اسکوئی، مهدی محبعلی، عادل اسپوتین، زهرا علیزاده، دوره 18، شماره 3 - ( 7-1397 )
چکیده
انگلهای لیشمانیا تک یاختههایی از جنس لیشمانیا و عضوی از خانواده تریپانوزوماتیده هستند که باعث ایجاد انواع لیشمانیوز میشوند. عوامل مؤثر در بیماریزایی انگلهای لیشمانیا عبارتند از عوامل مربوط به انگل، پشه ناقل، میزبان مهره دار و محیط. عوامل مربوط به انگل شامل فاکتورهای ویرولانس موجود در انگلهای لیشمانیا است که مهمترین آنها LPG و GP63 میباشند. این عوامل از چندین سال پیش مورد توجه محققین به خصوص در زمینه تولید واکسن و دارو بوده و مطالعات مختلفی نیز در این رابطه انجام شده است .تعداد گزش و پروتئینهای غدد بزاقی پشه خاکی ها از عوامل مربوط به پشه ناقل هستند که در بیماریزایی انگلهای لیشمانیا نقش دارند. از عوامل مربوط به میزبان مهرهدار نیز میتوان به سن، جنس، نژاد، تغذیه، سیستم ایمنی، بیماریهای عفونی، ژنتیک، جایگاه تلقیح انگل، شغل، وضعیت اقتصادی و اجتماعی و عادات اهالی منطقه اشاره کرد. درجه حرارت و رطوبت نسبی هوا، میزان بارندگی و توزیع آن، باد و شدت آن، ارتفاع از سطح دریا، جنس خاک، نوع پوشش گیاهی و تغییرات دورهای آب و هوا نیز از عوامل محیطی مؤثر در بیماریزایی انگلهای لیشمانیا میباشند. عواملی که باعث افزایش پاتوژنیسیته و مقاومت انگل در مقابل عوامل مختلف میگردند در این مقاله مورد بررسی قرارگرفته است.
سروش نصوحی، عبدالعلی مشفع، نصیر عارف خواه، احمد ابوالقاضی، امین الله سعادت نیا، دوره 23، شماره 4 - ( 10-1402 )
چکیده
زمینه و هدف: توکسوکاریازیس از جمله بیماریهای مشترک بین انسان و حیوان میباشد. طی مطالعات مختلف میزان آلودگی خاک به تخم این کرم در جهان به طور متوسط 13.2 درصد و در ایران بین 3.5 و 63.5 درصد گزارش شده است به علت عدم اطلاع از وضعیت آلودگی به این کرم در حیوانات و انسان در شهر یاسوج و همچنین اهمیت بیماری توکسوکاریازیس این مطالعه جهت بررسی میزان آلودگی خاک پارک های شهر یاسوج به تخم گونه های انگل توکسوکارا انجام گرفت.
روش کار: این مطالعه به صورت توصیفی بر روی 150 نمونه خاک از شش پارک شهر یاسوج در سال 1400 انجام گرفت. نمونه ها از پنج نقطه بر اساس جهات جغرافیایی و از فاصله 2-5 سانتیمتری سطح خاک جمع آوری و به آزمایشگاه انگل شناسی منتقل شدند. سپس نمونهها با روش شناورسازی شکر اشباع و با میکرسکوپ نوری با عدسی 40 مورد بررسی قرار گرفتند.
یافته ها: از مجموع 150 نمونه خاک، از 6 پارک، تعداد 11 نمونه ( 7.33 درصد) آلوده به تخم گونههای توکسوکارا بودند و تعداد 139 نمونه (92.67 درصد) هیچ گونه آلودگی نداشتند. در مجموع از شش پارک بررسی شده در دو پارک ( 33.33 درصد) آلودگی مشاهده نشد، ولی در چهار پارک، ولایت، اسکان و چشمه نباتی و ساحلی آلودگی مشاهده شد.
نتیجه گیری: آلودگی به توکسوکارا در خاک پارک های یاسوج مشابه میانگین کشوری است و لازم است که مراقبت بیشتر از لحاظ حصارکشی پارک ها و جلوگیری از ورود آزادانه سگ ها و گربه ها صورت گیرد.
|
|
|
|
|
|