زمینه و هدف: غلظت زیاد نیترات و نیتریت در غذا با افزایش خطر سرطانهای معده و روده در افراد بزرگسال و بیماری متهموگلوبینمی در افراد خردسال همراه است. حدود ۸۰ درصد از نیتراتی که وارد بدن میشود از طریق سبزیها و میوهها است. لذا این مطالعه با هدف تعیین غلظت نیترات در سبزیها و میوههای مصرفی شهروندان اردبیل و مقایسه آن با حدود مجاز انجام شد.
روش کار: مطالعه از نوع مقطعی بوده و نمونههای میوه و سبزی از ده میوه فروشی در نقاط مختلف شهر اردبیل در ماههای مهر و آبان سال ۱۳۸۸جمعآوری شدند. نمونه ها در دو نوبت با آب شیر و آب مقطر شسته شده، خرد شدند، در حرارت ۵۵ درجه سانتیگراد خشک شده و درصد رطوبت آنها تعیین گردید. نمونهها در دو مرحله به وسیله آسیاب معمولی و آسیاب توپی پودر شدند. برای تهیه عصاره محلول ۰۲۵/۰ مولار سولفات آلومینیوم به نمونهها اضافه شده و صاف شدند. اندازهگیری نیترات در عصارهها با دستگاه آیون سلکتیو و با الکترود اختصاصی انجام شد. برای بررسی امکان کاهش نیترات ورودی به بدن از طریق کندن پوست برای برخی میوهها و سبزیها میزان نیترات نمونههای پوست و گوشت بطور جداگانه اندازهگیری شد. برای تعیین میانگین و انحراف معیار غلظت نیترات در نمونهها و گروهبندی میوهها و سبزیها بر اساس میزان نیترات آنها از آزمون دانکن در سطح ۵ درصد و نرم افزار SPSS استفاده گردید.
یافتهها: غلظت نیترات در سبزی های برگی بیش از سبزیهای غدهای و ریشهای میباشد. میوهها از نظر میزان نیترات نسبت به سبزیها در حد پایینی قرار دارند. بیشترین غلظت نیترات در بین نمونههای آزمایش شده در برگ پیازچه، کلم بنفش و اسفناج به ترتیب با ۸/۱۵۵۵ ، ۸/۱۳۹۴ و ۱۰۲۱ میلیگرم بر کیلوگرم و کمترین میزان آن در سیب قرمز و زرد به ترتیب ۷/۲۹ و ۹/۲۹ میلیگرم بر کیلوگرم مشاهده شد.
نتیجهگیری : غلظت نیترات در اغلب نمونههای میوه و سبزی کمتر از حد مجاز بود. با توجه به مقدار مصرف زیاد این سبزیها و تغییرات زیاد غلظت نیترات در آنها بررسی بیشتر و کنترل دائمی غلظت نیترات در آنها لازم میباشد.