آزیتا فتح نژاد کاظمی، فهیمه صحتی شفائی، نیلوفر ستارزاده، مهرانگیز ابراهیمی ممقانی،
دوره ۸، شماره ۴ - ( ۹-۱۳۸۷ )
چکیده
مقدمه: پره اکلامپسی یکی از علل مهم مرگ و میر مادری و جنینی است. تشخیص زودرس پره اکلامپسی یکی از عملکردهای بسیار مهم مراقبتهای پره ناتال می باشد و ما انتظار داریم که با تشخیص زودرس این بیماری میزان مرگ و میر مادری و جنینی کاهش یابد. هدف از این مطالعه بررسی ارزش پیشگویی توام آزمون تغییر وضعیت و شاخص توده بدن در تشخیص زودرس پره اکلامپسی بود.
روش کار: یک مطالعه آینده نگر بر روی ۴۰۰ زن شکم اول در بین هفته های ۳۲- ۲۸ بارداری با نمونه گیری تصادفی ساده انجام شد در ابتدا وزن ، قد و فشار خون افراد در دو وضعیت خوابیده به پهلوی چپ و خوابیده به پشت اندازه گیری شد سپس این افراد تا زمان زایمان تحت کنترل قرار گرفتند.
نتایج : از کل ۴۰۰ نفر در نهایت۲۳ نفر از افراد ، مبتلا به بیماری شدند. میانگین اختلاف فشار خون دیاستولیک خوابیده به پهلوی چپ و خوابیده به پشت و شاخص توده بدن در افراد مبتلا نسبت به افراد غیر مبتلا اختلاف معنی داری از نظر آماری نشان داد (p<۰/۰۵). با رسم منحنی ROC (Receiver Operating Characteristic) شاخص توده بدنی بیشتر از ۲۸/۸۸ دارای حساسیت ۶۱%، ویژگی ۹۲%، ارزش پیشگویی مثبت ۳۳% و ارزش پیشگویی منفی ۹۷% است و با در نظر گرفتن آزمون تغییر وضعیت بیش از ۲۰ میلی متر جیوه این آزمون دارای حساسیت۵۲%، ویژگی ۹۵%، ۳۹% PPV= درصد و ۹۷% NPV= است. در صورت مثبت بودن هردو آزمون حساسیت ۳۰ %، ویژگی ۹۹%، ۵۸ % = PPV و ۹۶ % = NPV محاسبه گردید.
نتیجه گیری: ترکیب هر دو آزمون با وجود داشتن حساسیت پایین ، دارای ویژگی بالا برای رد بیماری پره اکلامپسی می باشد