14 نتیجه برای موضوع مقاله: روانشناسی- روانپزشکی
رویا زارع، سمیه تکلوی،
دوره 18، شماره 3 - ( 7-1397 )
چکیده
زمینه و هدف: رشد روز افزون اعمال زیبایی خصوصاً بوتاکس در چند سال اخیر و تحقیقات اندک در خصوص ویژگیهای ذهنی و روانی افراد متقاضی این نوع جراحی زیبایی، لزوم توجه بیشتر در این خصوص را ضروری ساخته است. هدف از پژوهش حاضر مقایسه طرحواره ظاهری و پردازش هیجانی در افراد متقاضی تزریق بوتاکس و غیرمتقاضی بود.
روش کار: این پژوهش یک مطالعه مقطعی (علّی- مقایسهای) بود. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه افراد مراجعه کننده به کلینیکهای زیبایی (مطبهای پوست، مو، زیبایی) شهر اردبیل در نیمه دوم سال 1396 بودند. نمونه پژوهش شامل 60 نفر (30 نفر متقاضی بوتاکس و 30 نفر غیرمتقاضی بوتاکس) از جامعه مورد نظر بود که به روش نمونهگیری در دسترس انتخاب شدند. برای جمع آوری دادهها از پرسشنامه طرحواره ظاهری (ASI) و پرسشنامه پردازش هیجانی باکر و همکاران استفاده شد. دادههای پژوهش به روش تحلیل واریانس چند متغیره (MANOVA) تجزیه و تحلیل شدند.
یافته ها: نتایج نشان داد در بین میانگین طرحواره ظاهری و پردازش هیجانی در افراد متقاضی بوتاکس و غیرمتقاضی بوتاکس تفاوت معنیدار وجود دارد (0/01 <p). میزان طرحواره ظاهری (خودارزیابی و خودانگیزشی) در گروه متقاضی بوتاکس بیشتر (0/01 <p) و پردازش هیجانی در گروه غیرمتقاضی بوتاکس بیشتر (0/01 <p) میباشد.
نتیجه گیری: نتایج نشان داد افراد متقاضی بوتاکس و جراحیهای زیبایی طرحواره ظاهری بیشتر و پردازش هیجانی کمتری دارند. این افراد نسبت به افراد غیرمتقاضی دچار مشکلات بیشتری در زمینه طرحواره ظاهری و پردازش هیجانی هستند.
سارا تقی زاده هیر، علیرضا مرادیان، محمد نریمانی،
دوره 19، شماره 1 - ( 2-1398 )
چکیده
زمینه و هدف: بیماریهای مزمن، از جمله مهمترین عوامل مرگ و میر محسوب میشوند. هدف پژوهش حاضر بررسی رابطه کمالگرایی و استرس با رضایت از زندگی در بیماران قلبی- عروقی شهر اردبیل میباشد.
روشکار: روش پژوهش توصیفی از نوع همبستگی بود. جامعه آماری پژوهش عبارت بودند از بیماران قلبی- عروقی شهر اردبیل در نیمه اول سال1396 که برای دریافت خدمات مراجعه کرده بودند. نمونه پژوهش شامل ۶۰ بیمار قلبی- عروقی بود که با روش نمونهگیری تصادفی ساده انتخاب شدند. برای جمعآوری دادهها از پرسشنامههای مقیاس کمالگرایی، مقیاس استرس و مقیاس رضایت از زندگی استفاده شد. دادهها با استفاده از آمار توصیفی و رگرسیون چندمتغیره توسط نرم افزار spss-19 تحلیل گردید.
یافته ها: نتایج نشان داد که بین کمال گرایی و رضایت از زندگی رابطه معنیدار منفی وجود دارد. همچنین بین استرس و رضایت از زندگی رابطه معنیدار منفی بدست آمد (۰/01>(p. به عبارت دیگر، با افزایش استرس، رضایت از زندگی کاهش مییابد. بین مؤلفههای کمالگرایی و استرس با رضایت از زندگی رابطه چندگانه وجود داشت (۰/۰1>(p.
نتیجه گیری: نتایج این مطالعه نشان داد کاهش کمالگرایی و استرس افراد به بالا بردن رضایت افراد از زندگی کمک میکند و همچنین در فرایند درمان موثر است.
سمیه تکلوی، سولماز قدرتی،
دوره 19، شماره 2 - ( 4-1398 )
چکیده
زمینه و هدف: افکار خودکشی با طیف گسترده ای از عوامل مرتبط است. یکی از عوامل کلیدی تاریخچه مشکلات کودکی و خانوادگی است. مطالعات قبلی نشان داده اند که روابط عاطفی پردردسر با بالاترین عوامل خطرساز سلامتی روانی، مرتبط است. همچنین شواهد نشان می دهد که افرادی که در کودکی سبک دلبستگی ایمن دارند زمانی که با افراد دارای سبکهای دلبستگی نا ایمن مقایسه می شوند، علایم آسیب شناسی روانی کمتر و عملکرد روانی- اجتماعی بالاتری را در زندگی (مخصوصاً روابط عاطفی) دارا هستند. هدف از پژوهش حاضر بررسی تعیین نقش شکست عاطفی و سبک های دلبستگی در پیش بینی افکار خودکشی در دانشجویان دانشگاه آزاد واحد اردبیل بود.
روش کار: روش پژوهش مورد استفاده در این پژوهش توصیفی و از نوع همبستگی بود. جامعه آماری این پژوهش را کلیه دانشجویان دانشگاه آزاد اردبیل که در سال تحصیلی 1397 مشغول به تحصیل بودند تشکیل می داد (4231 نفر). نمونه پژوهش شامل 80 نفر بود که بصورت نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند. برای جمع آوری داده از پرسشنامه افکار خودکشی بک، پرسشنامه سبک های دلبستگی سیمپسون و پرسشنامه ضربه عشق راس استفاده شد. داده های پژوهش به روش ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون چند متغیری تجزیه و تحلیل شدند.
یافته ها: نتایج تحقیق نشان داد که شکست عاطفی (0/35(r= و سبک دلبستگی نا ایمن (0/23(r= با افکار خودکشی رابطه مثبت و سبک دلبستگی ایمن (0/40-(r= با افکار خودکشی رابطه منفی معنی دار دارد (0/01>p). نتایج تحلیل رگرسیون نشان داد 12 درصد از واریانس افکار خودکشی توسط شکست عاطفی و 25 درصد توسط سبک های دلبستگی پیش بینی میشود. سبک دلبستگی ایمن (0/40-= β)، شکست عاطفی (0/35= β)، سبک دلبستگی نا ایمن (0/30= β) به ترتیب بیشترین ضریب تاثیر را در پیش بینی افکار خودکشی داشتند.
نتیجه گیری: بطورکلی نتایج تحقیق حاضر نشان داد که سبک های دلبستگی (ناایمن و ایمن) و شدت شکست عاطفی پیشبینیکننده مناسبی برای احتمال بروز افکار خودکشی دانشجویان میباشند.
سمیه طریحی، شهرام واحدی، سید محمود طباطبایی، رامتین حدیقی،
دوره 19، شماره 4 - ( 11-1397 )
چکیده
زمینه و هدف: در سالهای اخیر به نقصهای شناختی کودکان مبتلابه نقص توجه/ بیشفعالی توجه بیشتری شده و پژوهشهای متعددی در این زمینه صورت گرفته است. از جمله حوزههایی که در این مطالعات به آن توجه شده است، نقص در کارکردهای اجرایی است. پژوهش فوق با هدف بررسی نقش کارکردهای اجرایی در تمایزگذاری کودکان مبتلا به بیماریهای انگلی رودهای و کودکان مبتلا به اختلال نقص توجه/ بیش فعالی در شهرستان کرج صورت گرفت.
روش کار: روش مطالعه بهصورت مقطعی از نوع توصیفی بود. جامعه آماری شامل کلیه کودکان مراجعهکننده به مرکز جامع توانبخشی رادمین شهرستان کرج، در مقطع زمانی زمستان 97 و بهار 98 بود. نمونهگیری از بین کودکان مقطع ابتدایی، شامل 120 کودک در گروه های 40 نفری از کودکان سالم، مبتلابه اختلال نقص توجه/ بیش فعالی و انگلی روده ای بصورت هدفمند صورت گرفت. ابزارهای پژوهش شامل مصاحبه تشخیصی، مقیاس درجه بندی کانرز، آزمون عملکرد پیوسته، آزمون n-back و تست های انگلی بود. داده ها با نرم افزار SPSS-23 به روش رگرسیون لجستیک و تحلیل تشخیصی مورد بررسی قرار گرفت.
یافته ها: یافته ها نشان داد که ضرایب لجستیک حافظه فعال در کودکان مبتلا به بیماری انگلی روده ای و حافظه فعال و نگهداری توجه در کودکان مبتلابه اختلال نقص توجه/ بیش فعالی معنیدار به دست آمده است. همچنین کودکان سالم و کودکان مبتلابه اختلال نقص توجه/ بیش فعالی با 85 درصد، بیشترین صحت را در پیش بینی داشته اند و کودکان مبتلا به بیماری انگلی روده ای با 52/5 درصد، دومین رتبه صحت در پیش بینی را دارند و بر اساس مدل پیشنهادی به درستی طبقهبندی شده اند.
نتیجه گیری: همانطور که بیش فعالی دارای الگویی از افت عملکرد در کارکردهای اجرایی چون حافظه فعال و نگهداری توجه است، بیماری های مرتبط با انگل های روده ای نیز می تواند دارای چنین علائمی باشند. در واقع علائمی که یک کودک مبتلا به انگل روده ای از خود نشان می دهد، شباهت زیادی با علائم کودک مبتلا به اختلال نقص توجه/ بیش فعالی دارد که در صورت عدم بررسی دقیق تر می تواند منجر به اشتباه در ارزیابی و تشخیص گردد.
مرضیه گشولی، عذرا محمدپناه اردکان، آزاده چوبفروش زاده،
دوره 20، شماره 4 - ( 10-1399 )
چکیده
زمینه و هدف: هدف مطالعه حاضر بررسی اثربخشی طرحواره درمانی گروهی بر اضطراب اجتماعی و علائم اختصاصی آن در افراد نابینا و کمبینا بود.
روش کار: این پژوهش یک مطالعه نیمه آزمایشی از نوع پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری همراه با گروه کنترل بود. بدین منظور جامعه آماری این پژوهش، شامل کلیۀ افراد نابینا و کمبینای موسسه آموزشی نابینایان ابابصیر شهر اصفهان بود که به روش نمونهگیری در دسترس، ۲۶ شرکت کننده انتخاب شدند و به صورت تصادفی (۱۳ نفر) در گروه آزمایش و (۱۳ نفر) در گروه کنترل گمارده شدند. گروه آزمایش مطابق با پروتکل طرحواره درمانی یانگ ۱۰ جلسه (بهصورت هفتگی) تحت آموزش قرار گرفتند، در حالیکه گروه کنترل هیچگونه آموزشی را دریافت نکردند. دادهها به روش خودگزارش دهی (شاخص هراس اجتماعی) جمع آوری گردید و با اســـتفاده از آزمون کوواریانس بهوسیله نرمافزار SPSS-21 تجزیه و تحلیل شد.
یافتهها: یافتهها تفاوت معناداری میان اضطراب اجتماعی در گروه آزمایش در زمان ورود به طرح، بلافاصله پس از درمان و یک ماه پس از درمان را نشان داد؛ اما در گروه کنترل تفاوت معناداری مشاهده نشد.
نتیجهگیری: یکی از درمانهای مفید و پربازده برای اختلالات مقاوم، مبهم و درازمدت که ریشه در دوران کودکی دارند «طرحواره درمانی» ابداعی یانگ میباشد و گروهی بودن فرآیند درمان نیز از عوامل مهم اثربخشی این مدل درمانی در پژوهش حاضر محسوب میشد
محدثه رضایی فرح آبادی، جواد خدادادی سنگده، سپیده ایمانیان نجف ابادی،
دوره 21، شماره 1 - ( 2-1400 )
چکیده
زمینه و هدف: با وجود پیشرفتهای قابل ملاحظه در زمینه پزشکی هنوز بیماریهای واگیردار سلامتی جامعه را تهدید میکنند. نوع جدید ویروس کرونا با نام کووید-19 بهصورت فزایندهای در جهان شیوع پیدا کرد و راهکار دولتها برای مقابله با آن قرنطینه بود که به دلیل قطع ارتباطات اجتماعی، نوع الگوهای ارتباطی بین اعضای خانواده بهخصوص زوجین درگیر بیماری کرونا تحت تاثیر قرار میگیرد و هدف پژوهش حاضر مطالعه عوامل موثر بر الگوهای روابط زوجین در دوره کرونا با توجه به شرایط بیماری و قرنطینه خانگی است.
روش کار: این پژوهش بهصورت کیفی و با طرح پدیدارشناسی صورت گرفت. مشارکتکنندگان 15 نفر از بهبودیافتگان ویروس کرونا در سال 1399 در شهر تهران از هر دو جنس بودند که با روش نمونهگیری هدفمند انتخاب شدند. جهت جمعآوری دادهها از مصاحبه نیمه ساختاریافته و سپس برای تحلیل دادهها از روش کلایزی استفاده شد.
یافته ها: یافتههای پژوهش حاکی از 5 مضمون اصلی شامل تغییر نقشها، تجربه عواطف منفی، رفتارهای مقابلهای، حمایت و مشکلات ارتباطی و 22 مضمون فرعی بود.
نتیجه گیری: نتایج تحقیق نشان داد چگونگی عملکرد زوجین در کیفیت گذار از شرایط بحران و بیماری میتواند نقش موثری را ایفا کند و نوع رفتارهای آنان در این دوران میتواند بر رضایتمندی و یا عدم رضایت زناشویی تاثیرگذار باشد.
توحید اکبروند، مالک میرهاشمی، سیمین بشر دوست،
دوره 21، شماره 3 - ( 7-1400 )
چکیده
زمینه و هدف: اضطراب بیماری کووید-19 تهدیدی برای سلامت روان دانشجویان محسوب میشود و شناسایی عوامل روانشناختی مؤثر بر آن اهمیت خاصی دارد. پژوهش حاضر با هدف آزمون بررسی روابط ساختاری اضطراب بیماری کووید-19 بر اساس انعطافپذیری شناختی با نقش میانجی حمایت اجتماعی ادراک شده در دانشجویان انجام شد.
روش کار: در این تحقیق توصیفی- همبستگی بر اساس قاعده کامری و لی، تعداد 322 نفر از دانشجویان دانشگاه آزاد اسلامی تهران مرکز از طریق روش نمونهگیری تصادفی خوشهای بصورت آنلاین انتخاب شدند. برای جمعآوری دادهها از پرسشنامههای اضطراب کرونا ویروس، پرسشنامه انعطافپذیری شناختی و پرسشنامه حمایت اجتماعی ادراک شده استفاده شد. تحلیل دادهها با استفاده از مدلسازی معادلات ساختاری و بوسیله نرم افزارهای آماریspss-27 و AMOS-24 انجام شد.
یافته ها: مدل کلی پژوهش با دادههای تجربی برازش داشت (0/056=RMSEA). بین انعطاف پذیری شناختی (0/001=p، 0/262-=β) و حمایت اجتماعی (0/001=p، 0/516-β) با اضطراب بیماری کووید-19 ارتباط منفی و معناداری مشاهده شد. با استفاده از روش بوتاستراپ، نقش میانجی حمایت اجتماعی بین انعطافپذیری شناختی با اضطراب بیماری تایید شد 0/008=p، 0/338-).
نتیجه گیری: با توجه به ارتباط معکوس بین میزان اضطراب ناشی از همهگیری کووید-19 و انعطافپذیری شناختی و تایید نقش میانجی حمایت اجتماعی در دانشجویان، به نظر میرسد بهبود انعطاف پذیری روان شناختی و وجود تمهیدات حمایتی از طرف خانواده و اطرافیان در زمان همهگیری کرونا ویروس ضروری باشد.
مهسا محبوب، سجاد بشرپور، نادر حاجیلو، الهام عنبری، حبیبه سلوت،
دوره 21، شماره 4 - ( 10-1400 )
چکیده
زمینه و هدف: هدف این پژوهش، مدل یابی علی (علتی) رفتارهای مرتبط با قلدری بر اساس تجربه کودکآزاری نقش میانجی ایمنی هیجانی بود.
روش کار: روش این پژوهش توصیفی از نوع همبستگی بود. جامعه آماری این پژوهش شامل دانش آموز پسر دوره دوم متوسطه شهر اردبیل در سال تحصیلی 98-97 بود که تعداد 385 نفر به عنوان نمونه آماری به روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای انتخاب شدند. به منظور جمعآوری داده ها از پرسشنامه های قلدری ایلینویز، ضربه کودکی (CTQ) برنستاین، ایمنی هیجانی استفاده شد. داده ها با استفاده از روش مدلسازی معادلات ساختاری، با استفاده از نرمافزار AMOS-22 و SPSS-22 تحلیل شدند.
یافته ها: نتایج پژوهش همسو با فرضیه ها نشان داد که کودکآزاری (P<0/05) به شکلی مثبت و ایمنی هیجانی (P<0/05) به شکلی منفی بر رفتارهای مرتبط با قلدری تأثیر دارند. همچنین برازش مدل پیشنهادی از برازش خوبی برخوردار است و توان متغیر ایمنی هیجانی در میانجیگری تأثیر کودکآزاری بر رفتارهای مرتبط با قلدری به تایید رسید.
نتیجه گیری: با توجه به نتایج بدست آمده، والدین باید از پیامدهای مخرب کودکآزاری بر سلامت روانی و جسمانی فرزندان و اهمیت امنیت و ایمنی هیجانی در رشد سالم فرزندان، جهت پیشگیری و کاهش رفتارهای مرتبط با قلدری آگاه شوند. معلمان و مسئولین مدرسه نیز باید با قلدری و رفتارهای مرتبط با آن جهت کاهش و جلوگیری از آثار زیانبار آن بر دانش آموزان آشنا شوند.
آیدا نادری پور، سهیلا دریساوی جرفیان،
دوره 22، شماره 1 - ( 1-1401 )
چکیده
زمینه و هدف: همهگیری کروناویروس 2019 به دلیل ترس و اضطراب بیسابقه فردی و اجتماعی، تهدید بزرگی برای سلامت عمومی جهان است و استرس قابل توجهی بر کیفیت زندگی مرتبط با سلامتی میگذارد و متخصصان مراقبتهای بهداشتی از جمله دندانپزشکان را با افزایش بار بیماران، اختلالات بیسابقه در زندگی عادی و خطر بالای قرارگرفتن در معرض ابتلا، در شرایط استرسزا قرار داده است و به همین جهت بیشتر در معرض شرایط استرسزا قرار میگیرند که میتواند کیفیت زندگی آنان را تحت تأثیر قرار دهد. بنابراین این مطالعه با هدف بررسی میزان استرسدرکشده و کیفیت زندگی دانشجویان و اساتید دانشکده دندانپزشکی اردبیل در مواجهه با شیوع بیماری کروناویروس 2019 در سال تحصیلی 1400-1399 و ارتباط این دو متغیر با ویژگیهای دموگرافیک شرکت کنندگان اجرا شد.
روش کار: به منظور سنجش میزان استرس درکشده از پرسشنامه استرس درکشده کوهن و به منظور سنجش کیفیت زندگی از پرسشنامه استاندارد کیفیت زندگی سازمان جهانی سلامت- خلاصه شده (WHOQOL-BREF) استفاده شد. جامعه آماری در مطالعه حاضر تمامی اساتید و دانشجویان دانشکده دندانپزشکی دانشگاه علومپزشکی اردبیل میباشد. سطح معناداری کمتر از 0/05در نظر گرفته شد.
یافتهها: جامعه آماری این مطالعه در مجموع 227 نفر شامل 33 نفر از اساتید و 194 نفر از دانشجویان بودند. رابطه معنیداری بین متغیرهای دموگرافیک با متغیرهای استرس درکشده و کیفیت زندگی وجود نداشت. استرس درکشده و کیفیت زندگی اساتید نسبت به دانشجویان در طول همهگیری بیشتر بود. بین متغیرهای استرس درکشده و کیفیت زندگی در هر دو گروه رابطه مستقیم وجود داشت. میزان استرس درکشده در هر دو گروه کمتر از حد مطلوب بوده و کیفیت زندگی در هر دو گروه بیشتر از حد مطلوب بود.
نتیجه گیری: دانشجویان و اساتید دانشکدهی دندانپزشکی اردبیل استرس متوسطی را در دورهی اپیدمی کووید-19 تجربه کردهاند و کیفیت زندگی مطلوبی داشتهاند. با مقایسهی بین دو گروه شرکتکننده، اساتید استرس درک شده بیشتری داشتند.
انیس محمدی، الله یار عرب مومنی،
دوره 22، شماره 3 - ( 7-1401 )
چکیده
زمینه و هدف: یکی از معضلات اجتمـاعی امروزی در بسیاری از کشورها، مصرف مکملهای ورزشی است که مشکلات عدیدهای را برای ورزشکاران ایجاد میکند. پژوهش حاضر با هدف بررسی نقش مصرف مکملهای استروئیدی بر نیمرخ آسیبهای روانشناختی زنان بدنساز انجام شد.
روشکار: در این مطالعه تحلیلی- توصیفی،150 نفر ورزشکاران بدنساز زن بزرگسال شهر اصفهان با استفاده از فرمول کوکران و روش نمونهگیری طبقهای تصادفی بهعنوان نمونه آماری انتخاب شدند. برای جمعآوری اطلاعات، پرسشنامههای اطلاعات دموگرافیک، مکمل مصرفی ورزشکاران، و پرسشنامه سلامت روانی (MMPI) مورد استفاده قرار گرفت. همچنین جهت تجزیه و تحلیل دادهها از آزمونهای ضریب همبستگی اسپیرمن، رگرسیون چند متغیره و روش تحلیل مسیر استفاده شد.
یافتهها: نتایج پژوهش نشان داد که نیمرخ آسیبهای روانشناختی زنان بدنساز با مصرف مکملهای استروئیدی رابطه معناداری دارد (0/002=p). همچنین ننایج رگرسیون نشان داد، 1/6درصد برای مقیاس Hs؛ 5/3 درصد برای مقیاس D، 17/7 درصد برای مقیاس Hy؛ 36/6 درصد برای مقیاس Pd؛ 31 درصد برای مقیاس Pa؛ 35/7 درصد برای مقیاس Pt؛ 38/8 درصد برای مقیاس Sc؛ 18/3 درصد برای مقیاس Ma را مصرف مکملهای استروئیدی تعیین میکنند.
نتیجهگیری: این یافتهها حاکی از آن است که مصرف مکملهای استروئیدی نقش مهمی در وضعیت نیمرخ آسیبهای روانشناختی زنان بدنساز دارند. لذا، پیشنهاد میشود، مربیان و وررزشکاران در مصرف مکملهای استروئیدی با احتیاط عمل نمایند.
ایوب جهانیان، محمدرضا پورعلی، مهدی مرانجوری، یوسف تقی پوریانی،
دوره 23، شماره 1 - ( 1-1402 )
چکیده
زمینه و هدف: پژوهش حاضر به بررسی تاثیر سلامت روان بر بازداری رفتاری و قضاوت حرفهای حسابداران رسمی با تأکید بر تئوری تعارض، پرداخته است.
روش کار: در این تحقیق توصیفی- پیمایشی با استفاده از جدول مورگان تعداد 306 نفر از حسابداران رسمی شاغل در سازمان حسابرسی و موسسات حسابرسی تهران در سال 1400 را به روش تصادفی ساده به عنوان نمونه انتخاب و برای گردآوری دادهها از پرسشنامههای استاندارد سلامت روان گلدبرگ و هیلر، بازداری رفتاری گلدستون و پارکر، قضاوت حرفهای کناپ، گول و همکاران و تعارض وهابزاده استفاده شد. برای تحلیل داده ها از مدل معادلات ساختاری و نرمافزار SMART PLS3 استفاده شد.
یافتهها: نتایج پژوهش حاکی از آن است که سلامت روان حسابداران رسمی بر تعارض بین آنها و صاحب کار اثر منفی و بر بازداری رفتاری و قضاوت حرفهای حسابداران رسمی اثر مثبت دارد. بازداری رفتاری آنها بر قضاوت حرفهای اثر مثبت داشته و بر تعارض بین آنها و مدیران شرکتهای گیرنده خدمت اثر منفی دارد. بازداری رفتاری و قضاوت حرفهای حسابداران رسمی نقش میانجی در تاثیرگذاری سلامت روان بر تعارض بین آنها و صاحب کار دارد. همچنین قضاوت حرفهای حسابداران رسمی نقش میانجی در تاثیرگذاری بازداری رفتاری بر تعارض بین آنها و صاحب کاران دارد.
نتیجه گیری: با توجه به نتایج بدست آمده، افراد با سلامت روان بالاتر و توان بازداری رفتاری قویتر میتوانند قضاوتهای حرفه ایتری را انجام داده و با استفاده از تواناییها و سلامت روان و مدیریت رفتار خود، تعارضات با دیگران را کاهش داده و در حل تعارضات بوجود آمده موفق تر باشند.
یلدا محفوظی، منیژه فیروزی، سیما خاوندی زاده اقدم،
دوره 23، شماره 1 - ( 1-1402 )
چکیده
زمینه و هدف: هدف از تحقیق حاضر اثربخشی آموزش خودشفقتی بر تاب آوری و کیفیت زندگی مادران دارای کودک کمتوان ذهنی بود.
روش کار: تحقیق حاضر از نظر هدف، کاربردی بود. روش پژوهش آزمایشی با طرح پیش آزمون- پس آزمون در دو گروه بود. جامعه آماری پژوهش، مادران دارای کودک کمتوان ذهنی شهر اردبیل در سال 1401 و روش نمونه گیری در دسترس بود. از بین افراد واجد شرایط داوطلب تعداد 100 نفر وارد مطالعه شده و در دو گروه 50 نفری (آموزش خودشفقتی و گروه شاهد) به صورت تصادفی ساده جایگزین شدند. گروه شاهد آموزش خودشفقتی هشت جلسه 90 دقیقه ای دریافت کردند. برای گردآوری اطلاعات از پرسشنامه های استاندارد کانر و دیویدسون و پرسشنامه کیفیت زندگی طراحی شده توسط سازمان جهانی بهداشت و نجات (1385) استفاده شد. داده های جمعآوری شده در مرحله پیش آزمون و پس آزمون با آزمون تحلیل کوواریانس چند متغیره و با بهره جویی از نرم افزار آماری SPSS-26 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
یافته ها: یافته های تحقیق نشان داد که در متغیر تصور از شایستگی فردی (441.15=F)، اعتماد به غرایز فردی و تحمل عاطفه منفی (423.05=F)، پذیرش مثبت تغییر و روابط ایمن (399.82=F)، کنترل (261.60= F) و تاثیرات معنوی (241.62=F) در نمرات پس آزمون بین دو گروه کنترل و آزمایش تفاوت معنی داری وجود دارد (0.01>p). همچنین در متغیر سلامت جسمانی فردی (66.60=F)، سلامت روان (157.29=F)، روابط اجتماعی (146.62=F) و سلامت محیط (135.45=F) در نمرات پس آزمون بین دو گروه کنترل و آزمایش تفاوت معنی داری وجود دارد (0.01>p).
نتیجه گیری: بنابراین میتوان نتیجه گرفت که آموزش خودشفقتی بر ابعاد تاب آوری مادران دارای کودک کمتوان ذهنی تاثیر مثبت دارد و باعث بهبود شایستگی فردی، اعتماد به غرایز فردی و تحمل عاطفه منفی، پذیرش مثبت تغییر و روابط ایمن، کنترل و تاثیرات معنوی میشود. همچنین آموزش خودشفقتی بر ابعاد کیفیت زندگی مادران دارای کودک کمتوان ذهنی تاثیر مثبت دارد و باعث بهبود سلامت جسمانی فردی، سلامت روان، روابط اجتماعی و سلامت محیط میشود.
امیرصالح دل آرا، رسول روشن چسلی، مهریار ندر محمدی، حجت اله فراهانی،
دوره 23، شماره 1 - ( 1-1402 )
چکیده
زمینه و هدف: نقش معنویت با سطوح مختلف آن در کشورها و جوامع مختلف باید در چهارچوب سلامت سالمندان مورد توجه قرار گیرد. بنابراین لازم است معنویت با پرسش نامه اختصاصی که دقیقاً با هدف سنجش معنویت طراحی شده است مورد ارزیابی قرار گیرد. هدف از این تحقیق بررسی ویژگی های روانسنجی پرسشنامه نگرش های مرتبط با معنویت (ARES) در سالمندان می باشد.
روش کار: این تحقیق در حیطه روانسنجی می باشد. جامعه مورد مطالعه تمامی سالمندان شهرستان اردبیل که از آن تعداد 459 نفر به روش تصادفی انتخاب و به پرسشنامه نگرشهای مرتبط با معنویت (ARES) پاسخ دادند. برای تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزارهای Spss و Amos استفاده گردید.
یافته ها: پایایی پرسشنامه با روش آلفای کرونباخ 0.94 به دست آمد. روایی سازه با روش تحلیل عاملی تأییدی محاسبه شد. نتایج تحلیل عاملی تأییدی نشان داد که مدل اندازه گیری نگرش های مرتبط با معنویت در سالمندان از برازندگی مناسبی برخوردار است و ساختار یک عاملی آن تأیید شد (RMSEA=0.001 ,GFI=0.99 ,CFI=1).
نتیجه گیری: نسخه فارسی مقیاس نگرش های مرتبط با معنویت ساختاری یک عاملی داشته و از روایی و اعتبار لازم برای کاربرد در پژوهش های روانشناختی با نمونه ایرانی برخوردار است.
سارا زلفعلی پورملکی، حسین قمری کیوی، علی رضایی شریف،
دوره 23، شماره 3 - ( 7-1402 )
چکیده
زمینه و هدف: باتوجه به شیوع روز افزون چاقی و اضافه وزن و پیامدهای روانشناختی حاصل از آن در جهان و کشورمان ایران، این پژوهش با هدف بررسی اثربخشی روایت درمانی بر اضطراب اجتماعی بدنی در زنان مبتلا به چاقی و اضافهوزن انجام شد.
روش کار: پژوهش حاضر از نوع نیمه آزمایشی، با طرح پیش آزمون- پس آزمون و پیگیری با گروه کنترل بود. جامعه پژوهش حاضر را کلیه زنان مبتلا به چاقی و اضافه وزن شهر تبریز در سال 1402 تشکیل داد. 30 نفر با روش نمونه گیری در دسترس انتخاب و بهطور تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل (در هر گروه 15 نفر) قرار گرفتند. اعضای گروه آزمایشی روایت درمانی را در 8 جلسه 90 دقیقه ای به صورت گروهی دریافت کرد و اعضای گروه کنترل هیچ درمانی را دریافت نکردند. ابزار مورد استفاده مقیاس اضطراب اجتماعی بدنی هارت و همکاران (1989) بود. داده های جمع آوری با آزمون تحلیل واریانس با اندازهگیری مکرر تجزیه و تحلیل شد.
یافته ها: تحلیل دادهها نشان داد بین نمرات پسآزمون در دو گروه آزمایش و کنترل تفاوت معناداری وجود دارد (0.001>p). میانگین اضطراب اجتماعی بدنی در مرحله پیش آزمون به ترتیب برای گروه آزمایشی و کنترل 2.289± 44.33 و 3.063±43.67 بود و در مرحله پس آزمون 3.177±36.33 و 3.385±43.80 بود. نتایج نشان داد روایت درمانی منجر به کاهش اضطراب اجتماعی بدنی شده است (0.001>p). در مراحل پیگیری نیز معلوم شد اثرات روایت درمانی ماندگار است (0.001>p).
نتیجه گیری: به نظر میرسد روایت درمانی میتواند باعث کاهش اضطراب اجتماعی بدنی زنان مبتلا به چاقی و اضافهوزن شود، از این رو احتمالاً در بهبود سلامت روانشناختی افراد مبتلا به چاقی و اضافهوزن میتواند راهبرد مفیدی باشد.