مقالات این مجله با دسترسی آزاد توسط دانشگاه علوم پزشکی اردبیل تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
مرکز تحقیقات پیوند، دانشگاه علوم پزشکی شیراز، شیراز، ایران ، ayatollmb@yahoo.com
چکیده: (8627 مشاهده)
زمینه و هدف: آسیب کبدی منجر به تجمع فراوان ماتریکس خارج سلولی شده که روی عملکرد کبد در درازمدت تاثیر گذاشته و آن را از کار می اندازد. فاکتورهای رشد موجود در عصاره پلاکتی مقرون به صرفه، در دسترس و بسیار پایدارتر از فاکتورهای رشد نوترکیب هستند. در این مطالعه برای مشخص شدن چگونگی اثرات عصاره پلاکتی روی تغییرات بافتی در کبد آسیبدیده با تتراکلریدکربن از آنالیز ایمنوهیستوشیمی در رتهای نر بالغ استفاده گردید.
روش کار: برای انجام این پژوهش از 28 سر موش صحرایی نر بالغ با نژاد ویستار با وزن تقریبی 300-250 گرم استفاده شد که به صورت تصادفی در چهار گروه 7 تایی تقسیم شدند.گروه اول شم که در طول آزمایش تنها روغن زیتون را به عنوان حلال تتراکلرید کربن به صورت درون صفاقی دریافت کردند، گروه دوم تتراکلریدکربن که آن را دو بار در هفته به مدت هشت هفته به صورت محلول در روغن زیتون )به نسبت 1:1( به میزان 1 میلی لیتر/کیلوگرم به صورت درون صفاقی دریافت کردند، گروه سوم که عصاره پلاکتی را به تنهایی به مدت سه هفته دو بار در هفته به میزان 5/0 میلی لیتر/ کیلوگرم به صورت زیر جلدی دریافت کردند و گروه چهارم که علاوه بر اینکه تتراکلریدکربن را به مدت هشت هفته به صورت درون صفاقی دریافت کردند، عصاره پلاکتی را نیز سه هفته آخر به صورت زیرجلدی دو بار در هفته دریافت کردند. بعد از هشت هفته از رتها نمونه خون جهت آزمایشهای آنزیمی و بافت کبد جهت بررسیهای بافت شناسی و ایمنوهیستوشیمی فراهم شده و به آزمایشگاه منتقل گردید. داده های حاصل با استفاده از تست های آماری توکی و آنوای یک طرفه توسط برنامه آماری گرف پد ویرایش پنجم مورد ارزیابی قرار گرفت و P < 0.05 معنی دار در نظر گرفته شد.
یافته ها: نتایج حاصل از آزمایشها نشان داد که عصاره پلاکتی کاهش قابل ملاحظه ای ( P < 0.001 ) را درآنزیم های کبدی ایجاد می کند و با افزایش میزان آلبومین ( P < 0.05 ) منجر به بهبود عملکرد آن میگردد و با تجویز عصاره پلاکتی میزان اکتین آلفای ماهیچه صاف به عنوان شاخصی برای فعالیت سلولهای ستاره ای کبد کاهش پیدا کرد که در نهایت نکروز و فیبروز را در مدل حیوانی موشهای صحرایی القا شده با تتراکلریدکربن کاهش داد.
نتیجه گیری: شواهد نشان داد که عصاره پلاکتی از طریق کاهش میزان شاخص اکتین آلفای ماهیچه صاف که شاخص فیبروز کبدی است، منجر به بهبود عملکرد کبد آسیب دیده شد.
Hesami Z, Ayatollahi M, Geramizadeh B, Jamshidzadeh A, Vahdati A. Immunohistochemical Analysis of Platelet Extract Effects on Liver Injury Induced by CCl4 in Male Rats. J Ardabil Univ Med Sci 2015; 15 (4) :369-383 URL: http://jarums.arums.ac.ir/article-1-977-fa.html
حسامی زهرا، آیت الهی مریم، گرامیزاده بیتا، جمشید زاده اکرم، وحدتی اکبر. آنالیز ایمنوهیستوشیمی تاثیر عصاره پلاکتی بر روی آسیب کبدی القا شده با تتراکلریدکربن در موشهای صحرایی نر بالغ. مجله دانشگاه علوم پزشکی اردبیل. 1393; 15 (4) :369-383