مقالات این مجله با دسترسی آزاد توسط دانشگاه علوم پزشکی اردبیل تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
زمینه و هدف : بیماریهای عروق کرونری از مهمترین علل مرگ و میر در کشورهای پیشرفته و در حال توسعه است. در مورد اینبیماریها، عوامل خطر ساز متعددی دخیل میباشند که برخی از آنها قابل کنترل و پیشگیری هستند. برای کنترل این عوامل بایدآموزشهای لازم به جامعه داده شود و قبل از آن لازم است میزان دانش و آگاهی اولیه مردم نسبت به هر کدام از عوامل خطر ساز مشخص گردد. این تحقیق نیز با هدف تعیین میزان آگاهی، نگرش و عملکرد مردم شهر اردبیل در مورد عوامل خطر ساز بیماریعروق کرونری در سال 1380 انجام شده است.
روش کار: این مطالعه، یک بررسی توصیفی - تحلیلی است که بر روی 384 نفر زن و مرد بالای 20 سال شهر اردبیل که از 5 خوشهآماری بطور تصادفی انتخاب شده بودند انجام گردید. ابزار گرد آوری اطلاعات پرسشنامه ای بود که از طریق مراجعه به دربمنازل افراد با مصاحبه تکمیل شد سپس اطلاعات جمع آوری شده با استفاده از نرمافزار کامپیوتری SPSS تجزیه و تحلیل گردید.
یافتهها : از کل نمونههای مورد بررسی 5/50% را زنان تشکیل میدادند. میزان تحصیلات 3/27% در حد دبیرستانبود. بیشترین میزان آگاهی از عوامل خطرساز در جامعه مورد بررسی،در زمینه استرسها و فشارهای روحی(75%) بود. نتایج تحقیقنشان داد که 9/66% افراد از اثر بی تحرکی در ایجاد بیماری قلبی با اطلاع بودند، اما فقط 13% آنهااظهار داشتند که ورزش میکنند.1/52% افراد از نقش مضر مصرف زیاد نمک در بیماری عروق کرونری آگاه بودند، در حالیکه تنها 15% آنها غذا را بصورت کم نمکمصرف میکردند.2/48% آنها از فایده روغن مایع برای سلامتی آگاه بودند، اما فقط 25% آنها از این روغن استفاده میکردند. نتایج نشانداد که2/42% افراد دارای آگاهی متوسط، 3/51% نگرش مثبت و 9/40% دارای عملکرد ضعیف نسبت به عوامل خطرساز بیماریعروق کرونری بودند و بین متغیرهای آگاهی با نگرش ،عملکرد و نگرش با عملکرد رابطه معنی دار آماری وجود داشت و با افزایش آگاهی ونگرش، عملکرد واحدهای مورد پژوهش نیز بهبود یافته بود.
نتیجهگیری : با توجه به این نتایج، برنامه ریزیهای منظم جهت ارتقاء آگاهی و عملکرد افراد بعنوان گامهای اولیه پیشگیری ازبیماری عروق کرونری ضروری به نظر میرسد.
Mohammadi M, Doostkami H, Dadkhah B, Sezavar S. Survey of knowledge, attitude and practice of Ardabil citizens about risk factors of coronary artery disease, 2001. J Ardabil Univ Med Sci 2002; 2 (2) :42-48 URL: http://jarums.arums.ac.ir/article-1-564-fa.html
محمدی محمدعلی، دوستکامی حسین، دادخواه بهروز، سزاوار سید هاشم. بررسی میزان آگاهی، نگرش و عملکرد مردم شهر اردبیل در مورد عوامل خطر ساز بیماری عروق کرونری ، 1380. مجله دانشگاه علوم پزشکی اردبیل. 1381; 2 (2) :42-48