مقالات این مجله با دسترسی آزاد توسط دانشگاه علوم پزشکی اردبیل تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
مؤسسه تحقیقات واکسن و سرم سازی رازی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی (تات)، کرج، ایران ، m.babaie47@yahoo.com
چکیده: (3789 مشاهده)
قبل از توصیف ساختار و مکانیسم عملکرد یک پروتئین، ابتدا باید آن را خالص کرد و سپس مورد بررسی قرار داد. خالصسازی پروتئینبه مجموعهای از فرآیندها گفته میشود که در آن یک یا تعداد اندکی از پروتئینها از یک ترکیب پیچیده که ممکن است سلول، بافت یا موجود زنده کامل باشد، خالص میگردد. برای این که بتوانیم عملکردها، ویژگیهای ساختاری و برهمکنشهای پروتئین مورد نظرمان را دریابیم ابتدا لازم است تا آن را خالص کنیم. در فرایند خالصسازی، قسمت پروتئینی و غیرپروتئینی از یکدیگر جدا میشوند. بیشترین چالش مربوط به زمانی است که پروتئین مورد نظر باید از سایر پروتئینها جدا گردد. مراحل خالصسازی معمولاً بهاندازه پروتئین،ویژگیهای فیزیکوشیمیایی،تمایل اتصالیوفعالیت زیستیپروتئین مورد نظر بستگی دارد. محصول نهایی فرایند تخلیص، پروتئین جداسازی شده نام دارد. معمولاً فرایند تخلیص پروتئین، شامل فیلتراسیون و یک یا چند مرحله کروماتوگرافی است. با استفاده از روشهایی مانند کروماتوگرافی و بهینه سازی آن، مولکولهای خالصتری بدست میآید و تحقیقات دقیقتری انجام میگیرد. در نتیجه، با تخلیص مولکول مورد نظر، میتوان از آن در صنایع مختلف از جمله پزشکی استفاده کرد.
Babaie M. Proteins Separation and Purification Methods with Focus on Chromatography: a Review Study. J Ardabil Univ Med Sci 2020; 20 (2) :151-175 URL: http://jarums.arums.ac.ir/article-1-1901-fa.html
بابائی مهدی. روشهای جداسازی و تخلیص پروتئینها با تمرکز بر کروماتوگرافی:
یک مطالعه مروری. مجله دانشگاه علوم پزشکی اردبیل. 1399; 20 (2) :151-175