مقالات این مجله با دسترسی آزاد توسط دانشگاه علوم پزشکی اردبیل تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
گروه انگل شناسی و قارچ شناسی، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی تبریز، تبریز، ایران ، mahamim@tbzmed.ac.ir
چکیده: (6083 مشاهده)
انگلهای لیشمانیا تک یاختههایی از جنس لیشمانیا و عضوی از خانواده تریپانوزوماتیده هستند که باعث ایجاد انواع لیشمانیوز میشوند. عوامل مؤثر در بیماریزایی انگلهای لیشمانیا عبارتند از عوامل مربوط به انگل، پشه ناقل، میزبان مهره دار و محیط. عوامل مربوط به انگل شامل فاکتورهای ویرولانس موجود در انگلهای لیشمانیا است که مهمترین آنها LPG و GP63 میباشند. این عوامل از چندین سال پیش مورد توجه محققین به خصوص در زمینه تولید واکسن و دارو بوده و مطالعات مختلفی نیز در این رابطه انجام شده است .تعداد گزش و پروتئینهای غدد بزاقی پشه خاکی ها از عوامل مربوط به پشه ناقل هستند که در بیماریزایی انگلهای لیشمانیا نقش دارند. از عوامل مربوط به میزبان مهرهدار نیز میتوان به سن، جنس، نژاد، تغذیه، سیستم ایمنی، بیماریهای عفونی، ژنتیک، جایگاه تلقیح انگل، شغل، وضعیت اقتصادی و اجتماعی و عادات اهالی منطقه اشاره کرد. درجه حرارت و رطوبت نسبی هوا، میزان بارندگی و توزیع آن، باد و شدت آن، ارتفاع از سطح دریا، جنس خاک، نوع پوشش گیاهی و تغییرات دورهای آب و هوا نیز از عوامل محیطی مؤثر در بیماریزایی انگلهای لیشمانیا میباشند. عواملی که باعث افزایش پاتوژنیسیته و مقاومت انگل در مقابل عوامل مختلف میگردند در این مقاله مورد بررسی قرارگرفته است.
Mahami-Oskouei M, Mohebali M, Spotin A, Alizadeh Z. A Review of effectual factors in the Pathogenesis of Leishmania Parasites. J Ardabil Univ Med Sci 2018; 18 (3) :279-297 URL: http://jarums.arums.ac.ir/article-1-1583-fa.html
محامی اسکوئی محمود، محبعلی مهدی، اسپوتین عادل، علیزاده زهرا. مروری بر عوامل مؤثر در بیماریزایی انگل های لیشمانیا
. مجله دانشگاه علوم پزشکی اردبیل. 1397; 18 (3) :279-297