مقالات این مجله با دسترسی آزاد توسط دانشگاه علوم پزشکی اردبیل تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
گروه انگل شناسی، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه شهید چمران اهواز، اهواز، ایران ، s.bahrami@scu.ac.ir
چکیده: (7734 مشاهده)
زمینه و هدف: مجاوربودن ساختمانهای مسکونی مردم در روستاها با محل نگهداری دامها باعث میشود که انگلهای خارجی دام از جمله ککها به راحتی بتوانند به انسان منتقل شده و از میزبان انسانی خونخواری نمایند. انگلهای خارجی شناخته شده با توجه به خونخوار بودن قادر به انتقال انواع مختلفی از عوامل پاتوژن از حیوان به حیوان و نیز از حیوان به انسان هستند و به همین دلیل از نظر زئونوتیک اهمیت دارند. از این رو مطالعه در جهت شناسایی ککها امری لازم و ضروری میباشد.
روش کار: در این مطالعه حدود 30 فرد با علایم گزیدگی و 800 راس گوسفند و بز مورد بررسی قرار گرفتند. حدود 50 کک از افراد آلوده و 160 کک از دامها جمع آوری گردید. در آزمایشگاه، با نمونه ها محلول پتاس شفاف سازی و سپس با استفاده از کلید تشخیص معتبر شناسایی شدند.
یافته ها: بر اساس نتایج بدست آمده مشخص گردید که گوسفندها و بزهای منطقه مذکور آلوده به کک کتنوسفالیدس کنیس و پولکس ایریتانس میباشند. از مجموع 160 کک مورد بررسی 118 عدد آن کتنوسفالیدس کنیس (73/7%) و 42 مورد پولکس ایریتانس تشخیص داده شد (26/3%). از مجموع 50 کک جمع آوری شده از افراد آلوده 43 عدد آن کک کتنوسفالیدس کنیس (86%) و 7 عدد (14%) پولکس ایریتانس تشخیص داده شد.
نتیجه گیری: گزارش حاضر اولین گزارش آلودگی انسان به کک سگ یا همان کتنوسفالیدس کنیس میباشد. با توجه به شرایط آب و هوایی منطقه و اشتغال اکثریت روستائیان به دامپروی به شکل سنتی شرایط برای رشد و تکثیر انگلهای خارجی از جمله ککها فراهم می باشد. به همین دلیل مطالعات در زمینه شناسایی و گزارش آلودگی میتواند در تدوین برنامه های استراتژیک کنترل مورد توجه قرار گیرد.
Bahrami S, Kharrati L, Makki M. The First Case Report of Human Infestation with Ctenocephalides canis in Behbahan (Khuzestan Province). J Ardabil Univ Med Sci 2016; 16 (3) :317-322 URL: http://jarums.arums.ac.ir/article-1-1174-fa.html
بهرامی سمیه، خراطی لیلا، مکی محمود. اولین گزارش موردی آلودگی انسان به کک کتنوسفالیدس کنیس در شهرستان بهبهان (استان خوزستان). مجله دانشگاه علوم پزشکی اردبیل. 1395; 16 (3) :317-322